Corona routekaart leidend voor carnaval

22-10-2020

Corona routekaart leidend voor carnaval

22-10-2020

Afgelopen week is er overleg geweest tussen de gemeente Breda, de Bredase horeca en Stichting Kielegat. Tijdens deze bijeenkomst is besloten dat het Kielegatse carnaval alleen plaatsvindt binnen de op dat moment geldende regels en mogelijkheden. Hiervoor is de Corona routekaart, die onlangs door Den Haag is gepresenteerd, het perfecte uitgangspunt. Met de registratieplicht, die geldt voor alle risiconiveaus, hoeft de Bredase carnavalsvierder niet bang te zijn voor een grote toestroom van mensenmassa’s. De creativiteit bruist in de stad en met al die ideeën komen de drie partijen tot een enorm mooi alternatief programma waarbij de gezondheid altijd voorop staat.

De afgelopen jaren heeft Stichting Kielegat veel geïnvesteerd in straatcarnaval. Dit maakt Breda enorm toegankelijk voor alle liefhebbers van carnaval, ook voor mensen van buiten de stad. “Met een geldende registratieplicht worden buitenactiviteiten als de grote optocht en hossen op de markt niet mogelijk. Hier kunnen we op dit moment de gezondheid van alle carnavalsvierders niet garanderen, we kijken daarom naar andere activiteiten. Mochten de ontwikkelingen hierin veranderen, dan zijn wij altijd in staat snel te schakelen naar wat mogelijk is”, aldus Luciën Verhoef, voorzitter van Stichting Kielegat.

Creatief Kielegat
Binnen de stad heerst enorm veel creativiteit van honderden enthousiaste vrijwilligers die binnen de huidige Corona-maatregelen toch een carnavaleske sfeer aan de stad willen meegeven. De komende tijd moeten deze alternatieve activiteiten meer vorm gaan krijgen. Er wordt in plaats van de traditionele evenementen op dit moment vooral gedacht aan een aantal beheersbare carnavalsbelevenissen die volledig passen binnen de op dat moment geldende maatregelen. Blijft de horeca nog gesloten dan ziet de Stichting online mogelijkheden en een samenwerking met de lokale omroepen BredaNu en BaronieTV.

Johan de Vos, Koninklijke Horeca Nederland: “De ontwikkelingen gaan razendsnel, ook als het om eventuele oplossingen gaat. We weten nu nog niet hoe de wereld er volgende week uitziet, laat staan over vier maanden. We zijn blij en dankbaar dat Stichting Kielegat wil blijven nadenken over passende alternatieven en dat ze durven mee te schakelen met de tijd. Hopelijk kunnen we samen een veilige oplossing creëren als de gezondheidstoestand ons dat toelaat tegen die tijd.”

Alternatief voor Elluf Elluf zo goed als rond
Meest concreet is de alternatieve viering van de 11e van de 11e en de bekendmaking van de nieuwe hoogheid. Deze zal online plaatsvinden en uitgezonden worden in samenwerking met BredaNu. Door de onlangs gecommuniceerde maatregelen toetst Stichting Kielegat de haalbaarheid nog op een aantal onderdelen. Maar ook hier beloven ze met een passende ludieke oplossing te komen.

Burgemeester Depla: “Carnaval is verbroedering. Ik ben blij dat we juist in deze tijd korte lijntjes hebben met alle betrokken partijen. Dat we gezamenlijk kijken naar wat mogelijk is zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Samen gaan we dit op een veilige manier en met focus op de gezondheid neerzetten. Dit vergt creativiteit en flexibiliteit.”

Onze sponsoren

polonaise footer02

© Stichting Kielegat 2021

Privacyverklaring

Onze sponsoren

Gemeente Breda

Landgoed de Klokkenberg

Rabobank Breda

polonaise footer02

© Stichting Kielegat 2021

Privacyverklaring