Kielegat sluit carnaval ‘traditioneel’ af

10-02-2021 | Nieuws-2021

Verbranding Kiske & Mieske gaat door

Ze hangen al weer aan het stadhuis op de Grote Markt: Kiske en Mieske. De symbolen van het Kielegatse carnaval. Traditioneel worden deze helden op dinsdagavond in brand gestoken. En dat is dit jaar niet anders. Stichting Kielegat roept daarom alle Kielegatters op een speciaal hiervoor ontworpen kaars aan te schaffen. Zo sluiten we samen, maar op afstand, deze bijzondere carnaval toch ‘traditioneel’ af. De kaarsen zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in alle Bredase Albert Heijn-filialen en kosten €4,44.

Bij een alternatieve carnaval, hoort ook een alternatieve afsluiting. Toch probeert Stichting Kielegat bestaande rituelen zoveel mogelijk vast te houden binnen de geldende RIVM-maatregelen. Zo ontstond het idee om met alle Kielegatters gezamenlijk op dinsdagavond 16 februari tijdens ut Leste Avondmaol de Kiske & Miekse kaars aan te steken. Prins Arie zal dit live op SanseveriaTV (BredaNu) om 18.00 uur doen en hoopt dat vele carnavalsvierders hem volgen.

Ut Leste Avondmaol
Tijdens een afsluitende kookshow ontvangt SansevariaTV naast Prins Arie, de Prinsen van Giegeldonk, Baviaonenland, Totdenringen en de Baron van het Ginneken. Samen blikken ze, tijdens dit live programma, terug op de afgelopen carnavalsdagen. Er wordt gekookt en Kielegatters kunnen voorafgaand aan de show hiervoor een speciaal boodschappenpakket op de webshop van Stichting Kielegat bestellen. Gedurende het programma wordt een echt Kielegats stââmppotje bereid en hiervan kunnen we samen genieten bij Kiske & Mieske kaarslicht. Aan het eind van de show, wanneer het nieuwe motto van 2022 bekend is gemaakt, de prins is ontmanteld en de sleutel weer is teruggegeven aan de burgermeester, zal de kaars opgebrand zijn.

De traditie van de verbranding
De brakken Kiske en Mieske staan volgens het oudste en spannendste carnavalsverhaal als symbool voor de herovering van de stad. Om destijds de stad uit te komen had de kleermaker de twee kinderen gestoken in Spaanse kledij. Om weer terug te kunnen keren in hun geliefde Oranje kleding. Die Kiske en Mieske in het Spaanse rood bestaan niet meer, horen ook niet meer terug te komen. Hen verbranden we daarom ieder jaar en daarmee verwerpen we symbolisch iedere vorm van bezetting. Er komt een nieuwe periode aan met elk jaar een andere Kiske en een andere Mieske. Zij staan symbool voor het nieuwe jaar, het nieuwe leven. Tijdens de verbranding ziet iedereen dat de rode vlammen langzaam plaatsmaken voor oranje, onderin wordt de vlam zelfs geel en wit. Het teken van de verlichting, we kunnen er weer een jaar tegenaan. Samen kijken we vol goede moed uit naar een normaal carnavalsjaar in 2022.

Ut Leste Avondmaol wordt uitgezonden op dinsdag 16 februari van 18.00 – 20.00 uur op SanseveriaTV. Sanseveria TV, is onderdeel van BredaNu en te ontvangen via Ziggo-kanaal 40, KPN-kanaal 1308 of via www.bredanu.nl/carnaval.

Onze sponsoren

AB Inbev Nederland

Gemeente Breda

Landgoed Klokkenberg

Rabobank Breda

Vrienden van de Prins

Café Publieke Werken

Livingprojects

Kielegatse Leutpenning

© Stichting Kielegat 2021

Privacyverklaring

Cookies

Site map

Onze sponsoren

AB Inbev Nederland

Gemeente Breda

Landgoed Klokkenberg

Rabobank Breda

Vrienden van de Prins

Café Publieke Werken

Livingprojects

Kielegatse Leutpenning

© Stichting Kielegat 2021

Privacyverklaring

%d bloggers liken dit: