Wie vertaalt het carnavalsgevoel in een gedicht?

25-11-2022 | Nieuws-2021

“Op mun ouwe krakende fietske naar de stad.

Verschijnt langzaam de grôte slanke toren.

Wapperen de vlaggen van ut Kielegat.

Weet ik, mun eigen aard ging nooit verloren.”

Zo luidden afgelopen jaar de eerste regels van het winnend carnavalsgedicht geschreven door Ingrid van Doesburg. Wederom roept Stichting Kielegat carnavalliefhebbers op om de liefde voor carnaval en de stad te vertalen in een gedicht. Zeker de afgelopen twee Corona-jaren bleek hoe diepgeworteld de carnavalsliefde zit in het hart van de Kielegatter. Kielegatters kunnen voor 11 januari een gedicht inzenden en maken zo kans op een plek in de Oeledienst en de Kontklopper met het meest carnavaleske gedicht van 2023.

Een mooie plek in de Oeledienst
Nog maar 1 keer eerder is het winnende carnavalsgedicht écht voorgedragen tijdens de Oeledienst. Door corona droeg winnaar Klaas Dijkhof in 2021 zijn gedicht voor tijdens de online Oeleviering op lokale televisie. Afgelopen jaar raakte Ingrid van Doesburg menig hart toen zij haar carnavalsgevoel deelde in haar winnende gedicht tijdens de uitreiking van de gouden hopbel in Publieke Werken. Dit jaar rekent de Stichting weer op een voordracht in een bomvolle Grote Kerk op zondag 5 februari, wanneer de Oeledienst plaatsvindt. 

Een polonaise van vrolijk dansende woorden 
Met carnaval wordt op allerlei manieren de creativiteit in mensen aangesproken. Dat zie je in de optocht, tijdens de Grôtste Mââuwert, in outfits en carnavalsliedjes. Het spel met taal heeft daarbij steeds een belangrijke plaats. Een carnavalesk gedicht waar de creativiteit in taal vanaf spat, daar is Stichting Kielegat wederom naar op zoek. We willen weer eens ouderwets kunnen lachen! Geen vuurwerk van moeilijkdoenerij of afgekeurde sinterklaasgedichten. Maar een ludiek gedicht, niet te kort en niet te lang, waar het motto ‘Zet’um wir op’ in verwerkt is. Dat zijn ongeveer de enige criteria. Welke dichtende Kielegatter weet een polonaise te creëren van vrolijk dansende woorden? 

Het winnende gedicht 
De gedichten kunnen vóór 11 januari 2023 worden ingestuurd naar pers@kielegat.nl. Ze worden beoordeeld door een deskundige jury van bekende, creatieve Kielegatters onder leiding van Rob van Uden. Het winnende gedicht wordt niet alleen tijdens de Oeleviering voorgelezen, maar  krijgt ook een plaats in de Kontklopper en het onderkomen van de Prins.

Onze sponsoren

AB Inbev Nederland

Gemeente Breda

Landgoed Klokkenberg

Vrienden van de Prins

Café Publieke Werken

Livingprojects

Kielegatse Leutpenning

© Stichting Kielegat 2022

Privacyverklaring

Cookies

Site map

Onze sponsoren

AB Inbev Nederland

Gemeente Breda

Landgoed Klokkenberg

Vrienden van de Prins

Café Publieke Werken

Livingprojects

Kielegatse Leutpenning

© Stichting Kielegat 2022

Privacyverklaring

%d bloggers liken dit: